Hundfoder utan spannmål

Spannmål som vete, majs, ris, och havre är vanliga ingredienser i traditionellt hundfoder. De fungerar som källor till kolhydrater och hjälper till att binda samman fodrets olika komponenter. Spannmålsfria torrfoder exkluderar traditionella spannmålsingredienser som vete, majs och ris, och fokuserar i stället på andra kolhydratkällor och fiber.

På senare tid har spannmålsfritt hundfoder har blivit alltmer populärt, primärt på grund av uppfattningen att det kan vara ett hälsosammare och mer naturligt val för vissa hundar. Oavsett om en spannmålsfri diet är bäst för hundar eller kan denna typ av torrfoder vara lämplig för hundar med olika former av allergier eller av andra anledningar är i behov av ett mer skonsamt hundfoder för känslig mage.

Varför ska hunden inte äta spannmål?

Vissa hundägare väljer spannmålsfritt foder på grund av allergier eller intoleranser deras hundar kan ha mot spannmål. Symtom på spannmålsallergi hos hundar kan inkludera klåda, hudproblem, och matsmältningsbesvär.

En spannmålsfri diet anses ibland efterlikna en mer “naturlig” diet för hundar, även om det inte finns någon vetenskaplig konsensus som stödjer att en spannmålsfri diet är överlägsen för alla hundar.

Torrfoder med eller utan spannmål

Trenden med spannmålsfritt hundfoder startade delvis på grund av människors ökande intresse för s.k “grain-free”-dieter där man undviker spannmål. Det finns inga bevis för att spannmålsfritt är bättre och de flesta hundar behöver inte en spannmålsfri diet, och spannmål kan vara en viktig källa till näringsämnen som järn, magnesium, B-vitaminer och kolhydrater för energi​​.

Om du tror att din hund skulle må bra av en spannmålsfri diet så rekommenderar vi att du pratat med en veterinär – de är utbildade i djurnäring och kan ge råd om lämpliga dieter baserat på din hunds specifika behov och hälsotillstånd.

bäst torrfoder valp

Är spannmålsfritt hundfoder farligt för hundar?

Forskningen kring spannmålsfritt hundfoder och dess inverkan på hundars hälsa har lett till betydande diskussioner och utredningar. En av de största bekymren har varit kopplingen mellan spannmålsfria dieter och dilaterad kardiomyopati (DCM), en allvarlig hjärtsjukdom hos hundar. Med det sagt har forskning inte definitivt bevisat att spannmålsfria dieter är skadliga, men det finns indikationer som uppmanar till försiktighet, nedan är två riskfaktorer man bör vara medveten om ifall man ger sin hund spannmålsfritt torrfoder:

  • Dilated Cardiomyopathy (DCM): DCM är en sjukdom som drabbar hjärtmuskeln och gör det svårt för hjärtat att pumpa blod. Vissa stora hundraser är genetiskt predisponerade för DCM, men det har rapporterats ökande fall även i raser som inte är typiskt benägna till denna sjukdom. En studie som involverade American Kennel Club (AKC) och FDA visade att en stor del av de drabbade hundarna hade ätit spannmålsfria dieter, särskilt de som innehöll ärtor och linser​​​​​​.
  • Taurinbrist: Taurin är en aminosyra som är viktig för hjärtats hälsa. Det har observerats att vissa spannmålsfria dieter kan leda till taurinbrist hos hundar, vilket kan bidra till utvecklingen av DCM. Dock är inte alla fall av DCM relaterade till taurinbrist, och taurinbrist hos hundar är relativt ovanligt​​​​.

Spannmålsfritt hundfoder utan kyckling

Många hundar med fodermedelallergi uppvisar känslighet mot just kyckling i torrfoder. Som tur är finns mängder med spannmålsfritt hundfoder utan kyckling på marknaden, vi rekommenderar: Alvar Delicate (baserat på anka), för dig som vill ha ett helt vegetariskt alternativ rekommenderar vi Alvar – Root. Båda produkterna innehåller ingredienser av hög kvalitet, stöttar en sund matsmältning och bidrar till en skinande päls.

Alvar erbjuder även lojalitetsrabatt där prenumeranter sparar på varje order där du som kund även låser upp nya gratisprodukter och andra överraskningar i takt med att du lägger nya beställningar. Du får även 100 kr rabatt för varje ny vän du bjuder in till programmet.

Svenskt spannmålsfritt torrfoder

För dig som värdesätter svenska ingredienser och vill stötta svenska aktörer på torrfodermarknaden, rekommenderar vi Bozita Robur Sensitive Grain-Free Reindeer. Detta svenska spannmålsfria torrfoder är baserat på renrådjurskött och tillverkat av Bozita, ett varumärke ägt av Doggy AB. Doggy AB är sveriges äldsta tillverkare av hund & kattmat och har varit verksamma i över ett sekel. Företaget strävar efter att tillverka foder med naturliga råvaror av hög kvalitet utan onödiga tillsatser.