Bäst veterinär online 2024 | Veterinär app bäst i test2024-05-08T15:15:30+02:00

Bäst veterinär online 2024

Ett veterinärsamtal i mobilen är ett väldigt bra alternativ för den som är osäker kring hur vidare ett fysiskt veterinärbesök faktiskt är nödvändigt. Genom att kontakta en legitimerad veterinär online kan du få rådgivning om du är osäker på huruvida du behöver åka till veterinären eller inte. Skulle det vara så att ditt djur är i behov av en fysisk undersökning så kan du få en remiss.

Veterinärsapparna rekommenderar att man som djurägare endast använder deras tjänster i fall där djuret lider av icke-akuta sjukdomar och besvär. Är läget akut är det av uppenbara skäl alltid rekommenderat att man beger sig direkt till närmsta veterinärsklinik. Via en veterinärapp kan du exempelvis få hjälp om ditt djur upplever problem relaterat till:

 • Mag & tarm
 • Förgiftning
 • Ögon & Mun
 • Hud, klor, päls och öron
 • Dräktighet & kön
 • Beteenderådgivning

Via mobilen går det att utföra veterinärbesök online på dygnets alla timmar och med snabbare hjälp och respons än det kan erbjudas på fysiska veterinärbesök. Ett videosamtal med en veterinär fungerar på samma sätt som vårdappar för människor, det vill säga, du loggar in i appen och anger vad du säker hjälp för och bokar sedan in ett samtal direkt i mobilen. Så här går det till:

 1. Ladda ner appen: Installera företagets app för digitala veterinärbesök.
 2. Logga in: Använd Mobilt BankID, Facebook- eller Google-konto.
 3. Fyll i husdjurets uppgifter: Ange husdjurets information och beskriv symptomen & ladda upp bilder för att underlätta diagnostik.
 4. Boka tid: Välj en ledig tid för videosamtalet.
 5. Genomför videosamtalet: Veterinären ringer upp via appen i mobilen eller datorn och ger dig råd, rekommendationer och diagnos.
 6. Vid behov av vidare behandling: Få remiss till fysisk veterinär om ytterligare undersökning krävs.

För att ett veterinärbesök online ska kunna nyttjas maximalt finns det ett antal punkter som kan vara bra att förbereda sig med inför besöket. Detta så att veterinären snabbt ska kunna få svar på sina frågor om djurets hälsa. Det kan också vara en bra ide att förbereda eventuella papper som skulle kunna bidra med viktig information om djuret så som djurets pass, vaccinationskort eller tidigare veterinärsjournaler.

 • Få hjälp och råd snabbt: Via dessa appar kommer du i kontakt med en veterinär snabbare än om du skulle åka till en klinik, vanligtvis får du prata med en veterinär inom en timme.
 • Undvik onödiga veterinärbesök: Oftast räcker det med ett besök via videosamtal, skulle fysisk undersökning krävas kommer veterinären hjälpa dig att boka in ett fysiskt möte.
 • Flexibla öppettider: Via dessa apparna kan du boka in samtal i princip dygnet runt, något som ej är möjligt via fysiska veterinärskliniker.
 • Få hjälp gratis – slipp betala dyra pengar för ett fysiskt besök: Via dessa veterinärappar erbjuds du gratis vård om du har en djurförsäkring. Saknar du djurförsäkring erbjuder Firstvet första besöket gratis!
 • Minimera stress för ditt djur: Nya och okända miljöer kan ha en stressande effekt på djur. Att slippa åka till veterinären och istället få hjälp via hemmet kan därmed skydda ditt djur från onödig stress.

Vilken veterinär online är bäst 2024?

Alla veterinärstjänster online som denna sida rekommenderar använder sig av legitimerade veterinärer som alla tillämpar jordbruksverkets rekommendationer. Tjänsterna i sig är väldigt likvärdiga i form av erbjudande nedan kommer vi att kort jämföra hur dessa aktörer skiljer sig från varandra.

Firstvet eller Vethem

FirstVet är den tjänst vi anser vara bäst på den svenska marknaden, det är även den tjänst som är billigast för flest personer. Utöver att första besöket alltid är gratis erbjuder FirstVet gratis veterinärbesök via videosamtal för kunder som har hund- och kattförsäkring hos hela nio försäkringsbolag. Vidare har FirstVet det otroliga snittbetyget på 4,9 av 5 på Trustpilot med ca 500 omdömen,

Vethem å andra sidan är lite av en uppstickare bland företag som erbjuder veterinärstjänster via mobiltelefonen. Vi placerar dem på andra plats på den svenska marknaden. När det kommer till Vethem är denna tjänst endast gratis om du har en djurförsäkring via Agria, annars kostar besöken:

 • Veterinärrådgivning –  320 kr
 • Receptförskrivning – 99 kr
 • Beteenderådgivning – 390kr.

Så när det kommer till Firstvet vs Vethem är det förmodligen så att Firstvet är det bästa alternativet för dig. Men, om du har djurförsäkring via Agria så kan du välja vilken av dessa aktörer som helst då båda erbjuder likvärdig service och vård.

Vethem eller MinVeterinär

FirstVet är som sagt den aktör vi rekommenderar, då andraplatsen har vi Vethem och på tredjeplats hamnar Min Veterinär. Hur så hur står sin Min Veterinär mot Vethem?

Först och främst så anser vi att Min Veterinär förtjänar en sämre placering då de tar betalt för veterinärbesöken i mobilen oavsett om du har en djurförsäkring eller ej. Detta skiljer sin från Vethem som i alla fall erbjuder gratis samtal till de som har Agria djurförsäkring. Vidare kan man konstatera att  de överlag har längre väntetider än både FirstVet och Vethem.

Men finns det någon anledning att välja Min Veterinär framför de andra aktörerna? 

Det kan vara värt att använda Min Veterinär om ditt djur tidigare blivit behandlad eller varit på besök hos någon av Evidensias 67 kliniker. Eftersom Evidensias äger Min Veterinär så betyder detta att veterinären kommer ha tillgång till ditt husdjurs tidigare journaler. En annan fördel är att om det skulle va så att du behöver åka och träffa en veterinär fysiskt kommer avgiften för onlinebesöket dras av mot kostnaden för Veterinärbesöket hos Evidensia

FAQ – Veterinärbesök i mobilen

Du får kostnadsfria besök hos exempelvis FirstVet och Vethem för skador och sjukdomar som omfattas av din djurförsäkring. Ditt samtal ska vara kring rådgivning av sjukdomssymptom eller skador. Din försäkring täcker normalt inte beteenderådgivning, rekommendationer kring torrfoder eller förskrivning av fästingmedel/preventivmedel.
I vanliga fall kan du avboka ditt besök direkt i appen upp till 60 minuter innan utsatt tid. Om du har blivit tvungen att uppsöka veterinär akut brukar det går bra att kontakta kundtjänst med ännu kortare varsel för att slippa debitering.
Ditt besök kan hos veterinär kan både vara billigt och gratis. Hos firstvet har alla med djurförsäkring hos de vanligaste försäkringsbolagen möjlighet till gratis rådgivning. Det är försäkringsbolagen som står för kostnaden då de anser att detta är ett bra sätt att förebygga allvarligare skador. I vissa fall, som vid beteenderådgivning ersätter inte försäkringsbolagen ditt besök.

FirstVet har avtal med de vanligaste försäkringsbolagen, så om du har djurförsäkring hos Agria, Dina Försäkringar, Folksam, ICA Försäkring, IF, Moderna Djurförsäkringar, Svedea, eller Sveland så är ditt besök med största sannolikhet gratis. Hos FirstVet kostar annars ditt besök 320 kr på vardagar mellan 07-18, övrig tid kostar det 550 kr.

VetHem erbjuder ditt första besök gratis. Har du försäkring hos Agria så har du också tillgång till gratis videosamtal med veterinär via Vethem. På vardagar mellan 07-18 kostar ett videosamtal med veterinär 320 kr, övrig tid kostar det 500 kr. Beteenderådgivning kostar 390 kr.

Ett videosamtal via Min Veterinär kostar 295 kronor, om du ändå skulle vara tvungen att besöka en veterinär fysiskt så dras pengarna av från kostnaden av ditt veterinärbesök vid en Evidensia klinik (Obs. måste vara en Evidensia klinik).

När ditt husdjur är akut sjukt bör du inte söka kontakt via apparnas tjänster utan istället söka vård direkt hos en veterinärsklinik.
Vanligen kan man komma i kontakt med en legitimerad veterinär inom en timme under apparnas öppettider. Ibland finns det risk att det tar lite längre tid. FirstVet och Vethem är tillgängligt alla dagar mellan 07-24, medan MinVeterinär har öppet för mottagning alla dagar mellan 07-23.
De vanligaste typerna av recept man kan få utskrivet via ett videosamtal via någon av appveterinärerna är fästingmedel, avmaskningsmedel och i vissa fall preventivmedel till ditt husdjur. Receptförnyelser kan vanligtvis inte ske eftersom man resonerar att ifall en veterinär tidigare bedömt att en viss kur ska vara tillräckligt. Därför bör man kontakta veterinären som skrivit ut det tidigare receptet för ny undersökning. Veterinärerna kan genom apparna skriva ut remisser till specialistmottagningar i de fall ditt djur behöver möta en specialist snarare än en vanlig allmänveterinär.
Veterinär online
Till toppen