Hur mycket torrfoder ska en katt äta per dag?

En vuxen normalviktig och normalaktiv katt bör äta 65 gram torrfoder per dag vilket är strax över 1dl. Men kom ihåg att varje katts behov skiljer sig åt beroende på saker som ålder, vikt och hur mycket den rör på sig – Det är därför viktigt att anpassa mängden torrfoder till katten efter din egen katts specifika behov.

Att mata din katt rätt är avgörande för dess hälsa och välbefinnande. Rätt mängd torrfoder ser till att din katt inte bara blir mätt, utan också får i sig alla näringsämnen den behöver för att må bra och vara aktiv. I den här artikeln går därför vi igenom vad som påverkar hur mycket foder din katt behöver och ger dig riktlinjer för att hitta rätt mängd mat till just din katt.

Presenteras i samarbete med PriceRunner

Utfodringstabell katt

För att säkerställa att din katt får rätt mängd mat anpassat till dess specifika behov, är det användbart att följa en utfodringstabell. Här nedan presenterar vi tabeller som visar rekommenderad daglig mängd torrfoder för olika typer av katter baserat på deras ålder, storlek och aktivitetsnivå. En dl torrfoder väger omkring 40-50 gram.

Utfodringstabell vuxen katt

Vikt (kg) Lågaktiv Normalaktiv Högaktiv
1-3 20-35 gram 35-45 gram 45-55 gram
3-5 35-50 gram 50-65 gram 65-80 gram
5-7 50-70 gram 70-90 gram 90-110 gram
7+ 70-90 gram 90-115 gram 115-140 gram

Utfodringstabell torrfoder kattunge

Ålder (månader) Torrfoder (gram/dag)
1-3 20-40 gram
3-6 40-60 gram
6-12 60-80 gram

Utfodringstabell äldre katt

Vikt (kg) Torrfoder (gram/dag)
1-3 15-25 gram
3-5 25-40 gram
5-7 40-55 gram
7+ 55-70 gram

Obs! Dessa mängder är ungefärliga och bör anpassas utifrån din katts specifika hälsostatus och aktivitetsnivå. För de bästa råden om just din katts foderbehov, rekommenderas att du konsulterar med en veterinär. 

Vad påverkar hur mycket torrfoder katten ska få?

Att fastställa rätt mängd torrfoder för din katt är inte alltid rakt fram. Mängden foder din katt behöver kan påverkas av flera olika faktorer. Det är viktigt att förstå dessa för att kunna skräddarsy kattens diet efter dess individuella behov. Här nedan listar vi några av de viktigaste faktorerna som kan påverka din katts foderintag.

Aktivitetsnivå: En katts aktivitetsnivå påverkar dess kaloribehov. En katt som är mycket aktiv och lekfull kommer naturligtvis att förbruka mer energi och därmed behöva mer foder jämfört med en katt som mestadels är stillasittande.

Ålder: Åldern spelar en stor roll i näringsbehoven. Kattungar som växer behöver mer energi och näringsämnen för att stödja deras utveckling, medan äldre katter ofta behöver mindre kalorier på grund av lägre energiförbrukning.

Hälsostatus: Kattens hälsotillstånd kan också påverka hur mycket mat den behöver. Till exempel kan en katt med hälsoproblem som diabetes eller njursjukdomar kräva en specialdiet med specifika näringsmängder.

Storlek & ras: Storlek och ras kan påverka en katts metaboliska hastighet och därmed dess foderbehov. Större katter kan behöva mer foder än mindre katter, och vissa raser kan ha specifika näringsbehov baserade på genetiska predispositioner.

Kastrationsstatus: Kastrerade katter tenderar att ha lägre metabolisk hastighet och kan därför behöva mindre kalorier än icke-kastrerade katter för att undvika viktuppgång.

Hur mycket ska en hund äta per dag

Kattmatens näringsinnehåll

För att välja rätt torrfoder till din katt är det viktigt att förstå vad fodret innehåller. Näringsinnehållet i torrfoder är avgörande för att din katt ska få i sig alla nödvändiga näringsämnen för att hålla sig frisk och stark. Här går vi igenom de viktigaste näringsämnena och deras funktion.

  • Proteiner: Proteiner är grundläggande för kattens muskeluppbyggnad och allmänna hälsa. En högkvalitativ proteinkälla, som ofta kommer från kött eller fisk, bör vara en av de första ingredienserna i ett bra kattfoder. Proteiner stödjer inte bara tillväxt och underhåll av muskler utan är också viktiga för kattens päls och hud.

  • Fetter: Fetter ger energi och hjälper din katt att absorbera vissa vitaminer. De är också nödvändiga för att hålla kattens päls glänsande och huden frisk. Det är viktigt att fettinnehållet är balanserat så att din katt får tillräckligt med energi utan att riskera övervikt.

  • Kolhydrater & fibrer: Kolhydrater levererar energi och hjälper till med matsmältningen, medan fibrer främjar en hälsosam tarmfunktion. Även om katter inte har ett absolut behov av kolhydrater, kan en måttlig mängd vara fördelaktig, särskilt fibrer som stödjer mag-tarmhälsan.

  • Vitaminer: Viktiga vitaminer som A, D, E, och B-komplex stöder allt från syn och benbyggnad till rätt funktion av nervsystemet och energiomsättningen.

  • Mineraler: Mineraler som kalcium, fosfor, och kalium är nödvändiga för bland annat benstomme och hjärtfunktion. Ett välbalanserat torrfoder bör innehålla dessa ämnen i rätt proportioner för att möta din katts behov.

  • Aminosyror: Katter behöver essentiella aminosyror som taurin och arginin, som måste finnas i deras diet eftersom de inte kan producera dem själva. Taurin är särskilt viktigt och stödjer bland annat hjärtfunktionen och synen.

Utfodringsfrekvens – Hur ofta ska man ge hunden torrfoder?

Utfodringsfrekvens – Hur ofta ska man mata katter?

Hur ofta och när du matar din katt kan ha stor inverkan på dess hälsa och välmående. En regelbunden utfodringsrutin hjälper till att reglera kattens matsmältning och kan även bidra till bättre kontroll av dess energinivåer och vikt. Det rekommenderas därför att försöka hålla tiderna för utfodring så regelbundna som möjligt.

Hur ofta ska man mata kattungar?
Kattungar har höga energibehov och växer snabbt, vilket kräver frekvent matning. Det är vanligt att mata kattungar tre till fyra gånger per dag. När kattungar växer och närmar sig vuxen ålder, kan matningsfrekvensen gradvis minskas.

Hur ofta ska man mata vuxna katter?
För vuxna katter är det vanligtvis tillräckligt att mata dem två gånger om dagen. Detta håller deras metabolism jämn och förebygger överätning. En fast rutin på morgonen och kvällen är ofta idealisk.

Hur ofta ska man mata äldre katter?
Äldre katter kan ha långsammare metabolism och deras aptit kan variera. Beroende på hälsostatus kan det vara lämpligt att fortsätta med två måltider per dag eller anpassa till en lättare och mer frekvent matningsrutin för att underlätta matsmältningen.

Bör katter ha fri tillgång till foder?

Vissa kattägare föredrar att låta sin katt ha fri tillgång till torrfoder under dagen. Detta kan fungera för vissa katter, men det är viktigt att övervaka kattens vikt för att se till att den inte äter för mycket. Katter som är benägna att överäta kan behöva striktare måltidsplanering för att undvika viktproblem.