Blötlägga torrfoder till hund & katt

Har du någonsin funderat på om ditt husdjur skulle dra nytta av blötlagt torrfoder? Blötläggning av torrfoder är lite av en vattendelare – vissa menar att det är nödvändigt för att hunden eller katten ska äta torrfodret, andra ser det som helt onödigt och att poängen med torrfoder försvinner. I denna artikel benar vi ut frågan, vi kommer att gå igenom varför och när det kan vara aktuellt att blöta torrfoder, hur du gör samt när det kan vara dags att övergå/återgå till vanligt (torrt) foder.

Varför blötlägg torrfoder?

Det som talar för blötläggning är att det är lättare för valpar eller äldre hundar med tandproblem att tugga och för valpar är detta särskilt gynnsamt under perioder när valpen övergår från modersmjölk till fast föda. Även i de fall där en hund eller katt har matsmältningsproblem kan blötläggning av torrfoder vara till hjälp, blötlagt foder är skonsammare mot magen, speciellt under sjukdom eller återhämtning​​ och kan hjälpa till att öka vätskeintaget.

Hur blötlägger man torrfoder?

  1. Börja med att mäta upp lika delar vatten & torrfoder
  2. Blanda torrfodret med det ljumna vattnet
  3. Täck över skålen för att skydda mot flugor, särskilt i varmt väder​​.
  4. Låt fodret absorbera vattnet i cirka 10-20 minuter
  5. Servera direkt – väntar du för länge kan  fodret börja brytas ner och bli dåligt.

Presenteras i samarbete med PriceRunner

Hur länge ska valpar äta blötlagt foder?

Valpar som äter blötlagt valptorrfoder kan börja övergå till vanligt torrfoder för hundar runt 6-8 månaders ålder. Men detta beror på flera faktorer, inklusive valpens ras, storlek och hur väl den anpassar sig till fast föda.

Övergången bör ske gradvis, genom att minska mängden vatten som tillsätts över tid, så att valpen långsamt vänjer sig vid den hårdare konsistensen.

Hur mycket torrfoder ska en hund äta per dag

Argument mot att blötlägga torrfoder

En nackdel med blötlagt foder är att det inte håller sig färskt lika länge som torrt foder. När foder blöts upp börjar det brytas ner snabbare, vilket kan leda till tillväxt av bakterier och mögel om det lämnas framme för länge.

Hur länge ska torrfoder ligga i blöt?

10-20 minuter bör torrfodret ligga i blöt och det rekommenderas att inte lämna blötlagt foder framme längre än 4 timmar då det kan börja bildas bakterier. Dessutom kan blötläggning minska fodrets naturliga förmåga att bidra till tandhälsan, eftersom fodret inte längre skrapar mot tänderna och hjälper till att ta bort plack och tandsten.